یزدفردا: مدیر امور شیلات و آبزیان استان یزد با اشاره به استفاده از استخرهای ذخیره آب کشاورزی برای پرورش ماهی در این استان، نبود آب پایدار و خاموشی چاه‌های کشاورزی را از چالش‌های اساسی این بخش ذکر کرد.

به گزارش یزدفردا به نقل از ایسنا: سید اسماعیل یزدانی ضمن اشاره به تولید ۶۸۵ تن ماهی سردابی در استان طی سال گذشته و روند چشمگیر افزایشی برداشت این گونه ماهیان در یزد، گفت: این روند صعودی عمدتاً به دلیل فرهنگ‌سازی، آموزش، و ترویج فعالیت‌های شیلاتی توسط مدیریت امور شیلات و آبزیان استان بوده است.

وی با اشاره به این که در میان گونه‌های پرورشی سردآبی، ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان به دلیل سازگاری با ذائقه عمومی، بیشترین استقبال را در استان به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: استفاده از استخرهای ذخیره آب کشاورزی برای پرورش ماهی به دلیل افزایش بازدهی اقتصادی و اثرات مثبت کود ماهی بر محصولات باغی، نقش مهمی در افزایش روند تولید این گونه‌ در استان داشته است.

یزدانی ضمن تاکید بر این که بخش عمده‌ای از تولیدات ماهی قزل‌آلای استان به ‌صورت محلی و درون‌استانی عرضه می‌شود، تصریح کرد: از آنجا که این ماهیان در آب‌های لب‌شور و شور زیرزمینی پرورش می‌یابند و دوره پرورش کوتاهی(حدود ۵ تا ۶ ماه) دارند، احتمال آلودگی آن‌ها به عوامل بیماری‌زا کاهش می‌یابد.

مدیر شیلات استان با اشاره به این که این امر باعث شده تا نیاز به استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در این فرآیند حذف شود، خاطرنشان کرد: در نتیجه، ماهیان تولیدی استان به‌عنوان یک محصول سالم و با طعم مطلوب، قابلیت عرضه در بازار را دارند.

وی ضمن بیان این که در فرایند پرورش و برداشت ماهیان سردآبی، از فناوری‌های نوین و تجهیزات مکانیزه بهره گرفته می‌شود، گفت: برخی از مهم‌ترین این تجهیزات شامل دستگاه‌های هواده، درام فیلترها و دیگر ادوات مکانیزاسیون است که با هدف افزایش تولید و بهره‌وری منابع آبی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

یزدانی افزود: با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از تولیدات شیلاتی استان در استخرهای ذخیره آب کشاورزی انجام می‌شود، دستگاه‌های هواده به ‌ویژه از نوع اسپلش، برای افزایش میزان اکسیژن محلول در آب، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند.

وی یکی از چالش‌های اساسی در حوزه آبزی‌پروری استان طی سال گذشته را خاموشی چاه‌های کشاورزی ذکر و تصریح کرد: این مسئله به ‌ویژه در پرورش ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان که نسبت به کاهش اکسیژن حساس است، مشکلات جدی ایجاد می‌کند.

مدیر شیلات استان همچنین با تاکید بر این که در دوره‌هایی که ماهیان به مرحله پروار رسیده‌اند، قطع آب می‌تواند باعث توقف فعالیت‌های شیلاتی شود، تصریح کرد: همین امر موجب شده است که برخی از کشاورزان به دلیل نبود آب پایدار، از پرورش ماهی صرف‌نظر کنند.

وی ضمن اشاره به این که در استان یزد، ماهیان گرم‌آبی قابل پرورش شامل انواع کپورماهیان و تیلاپیا هستند، تصریح کرد: ورود ماهی تیلاپیا به چرخه تولید شیلاتی استان، به دلیل ویژگی‌هایی مانند تراکم‌پذیری بالا، دوره پرورش کوتاه، و مقاومت در برابر شرایط نامساعد محیطی، باعث افزایش توجه به این گونه شده است.

یزدانی اضافه کرد: با این حال، پرورش کپورماهیان همچنان از رونق کافی برخوردار است و در کنار تیلاپیا به‌عنوان یکی از گزینه‌های اصلی پرورش ماهیان گرم‌آبی در استان مطرح است.

وی با اشاره به این که به دلیل شیوع برخی بیماری‌های ویروسی در سال‌های اخیر، رعایت استانداردهای بهداشتی و خرید بچه ماهیان از مراکز معتبر اهمیت ویژه‌ای دارد، اظهار کرد: در همین راستا تضمین کیفیت بچه ماهیان با بررسی معیارهایی مانند بررسی سوابق بهداشتی مراکز تکثیر و دریافت تأییدیه دامپزشکی از جمله اقدامات ضروری است و نظارت بر این فرایند نیز از طریق بررسی‌های دامپزشکی و کنترل کیفی صورت می‌گیرد تا از سلامت و کیفیت مطلوب ماهیان رهاسازی‌شده اطمینان حاصل شود.

یزدانی در پایان با اشاره به افزایش سرانه مصرف ماهی در استان به ۹.۸ کیلوگرم، خاطرنشان کرد: با توجه به روند رو به رشد پرورش ماهی در استان یزد و توسعه فناوری‌های نوین در این حوزه، به نظر می‌رسد که آینده صنعت آبزی‌پروری در این استان به‌ویژه با رفع چالش‌های تأمین آب، از پتانسیل قابل‌توجهی برای رشد برخوردار باشد.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا